Günümüzde inşaat mühendisliği denilince akıllara bina, köprü, yol, baraj, yer altı yapıları gibi birçok farklı alan gelmektedir. Bu alanların hepsinin ortak noktası var olan jeolojik yapıdır. Bu jeolojik yapının incelenmesi, jeolojik yapıya bağlı olarak oluşan sorunlara çözüm bulma çabası geoteknik biliminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
İnşaat mühendisliğinin en genç alt dallarından biri olan geoteknik; zemin ve kaya davranışını inceleyen, bu malzemelerde oluşabilecek sorunlara karşı önlemler alan ve temel inşaatını içeren bir uzmanlık alanıdır. 20. yüzyılın başlarından beri var olan bu uzmanlık alanının temel amacı, herhangi bir yük altında zemin veya kayanın davranışını gerçeğe yakın olarak belirlemektir.
Zemin nedir ve nasıl oluşur sorusuna cevap bularak zemin mekaniğinin temellerini atacağımız bu kurs, su muhtevası, boşluk oranı, porozite, birim hacim ağırlık, suya doygunluk derecesi gibi zemin endeks özelliklerinin teori ve uygulama örneklerini içermektedir.
Zemin endeks özelliklerini takiben zemin sınıflandırma sistemlerininin detaylarını, kıvam limitlerini ve bu konuların uygulama örneklerini içermektedir.
Temel inşaatı ve geoteknik anabilim dalı uygulama projelerinde bilinmesi gereken zemin gerilmeleri, efektif gerilme ve yanal gerilmelerin teorik anlatımları ile örneklerini içerir. Zemin suyu, konsolidasyon ve kompaksiyon konularında da Zemin mekaniği1 ve Zemin mekaniği 2 dersleri için sizlere yeterli olan temele sahip olacaksınız. Geoteknik anabilim dalının en temeli olan bu zemin mekaniği kursu sonrasında artık etrafımızda gördüğümüz inşaat yapılarında, dayanma yapılarında, metro tünel gibi yeraltı yapıları ve daha birçok projede zemine dair yorum yapıp değerlendirebileceğiz.
Zemin dane özellikleri ve dane boyutuna göre zemin sınıflandırması
Zemin endeks özellikleri ve elek analizi uygulama soru çözümleri
İri ve ince daneli zemin tanımlaması ve uygulama soru çözümü
Zemin kıvam limitleri ve casagrande deneyi
Zemin sınıflandırma sistemleri ve uygulama soru çözümü
Zemin gerilmeleri ve kayma mukavemeti