Pandemi ve küresel savaşlar nedeniyle firmaların geleneksel satış yöntemleri yanında e-ticaret, e-ihracat fırsatları ortaya çıktı. Bu durum ayrıca teknoloji tabanlı katma değerli yazılım, donanım gibi mal ve hizmet üretme niyet ve arzusunda olan girişimcileri teşvik etmiş, onları genellikle kurucuları/ortakları olmak üzere start-up firmaları her gün artmaktadır. Bu firmalar hızla yurtiçi ve yurtdışı internet yoluyla satışlar yaparak piyasadan memnuniyet teyitleri almakta ve buna göre ölçeklendirme yatırımları yapmaktadırlar.
e-ticaret / e-ihracat pazarlama ve satışı yaparken teknoloji tabanlı katma değerli ürünlerin prototipini/pilot uygulamasını yapıp piyasa şartlarına göre ticarileşme ve seri üretim önem taşımaktadır. Ar-Ge ve teknoloji tabanlı, katma değeri yüksek ürünler için ilkin ar-ge çalışması ile pilot uygulamasını ar-ge unsurlarını belirleyen Frascati kılavuzuna göre 5 kriteri yerine getirmesi gerekiyor.
Ticarileşme başarısı için girişimcilerin izlemesi gereken 9 adımlı Pazar olgunluk seviyeleri (BRL) planlayıp uygulama yapmaları ve bu uygulamaları kanvas iş modeliyle oluşturmaları başarı şansını arttıracaktır.
e-ticaret / e-ihracat imalatçı yada al/sat olarak müşteri ihtiyaçlarına uygun firma faaliyetlerini amaca yönelik şekilde biraraya getirip çalıştırmak gerekiyor. Böyle bir sistem kurulmasında mevcut durumda en çok kullanılan model KANVAS iş modelidir.
Havayolu ile e-ihracatta fatura bedeli mikro ihracat kapsamında ise posta ve hızlı kargo taşıyıcılar tarafından ETGB düzenlenerek (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) hızlı ve daha az maliyetle yapılabilmektedir. Normal ihracattaki ödeme ve teslim şekilleri e-ihracatta da geçerlidir.
Ayrıca firmalar ve ülkelerin büyümesi, istihdamın artması, enflasyon ve faiz oranların düşmesi, cari açığın azalması için e-ihracatın önemi ortadadır. Bu konuda ülkemizde ulusal ve uluslararası destek programlarıyla e-ihracat teşvikleri çok sayıda bulunmaktadır. Bunların açıklamalarını videolarımızda anlattık. Bu çalışmamızın sizlere faydalı olacağını düşünüyoruz.