Dersin anlatımı nasıl olacak?
Dersleri, terimlerin teorik detaylarında boğulmaktan ziyâde bu kavramların özünde ne olduklarını, çalışma hayatında nasıl karşımıza çıktıklarını günlük hayattan örnekler vererek anlatacağız.
Başlıklarımızda gördüğün terimlerin tanımlarını her yerde bulabilirsin. Biz ise sana anlatımlarımızla bu terimleri iş yaşamında kullanabileceğin derecede bir aşinalık vereceğiz.
Spiralgo nedir?
Spiralgo'yu, kendi spiralimizdeki, çevremizdeki dostlarımızla algoritmalar konusunda birbirimize yoldaşlık yapmak için bir GitHub reposu olarak başlatmıştık.
Spiralgo adı da bu yüzden spiral ve algoritma sözcüklerinin birleşimindan oluşuyor.
Burada herkes aynı anda hem öğretmen hem öğrenci idi, halen öyledir, gelecekte de öyle olacaktır.
Spiralgo'nun bize yalnızca programlama yönünde yardımcı olmaktan öte; İngilizce iletişim kâbiliyetimizi, sorunların özünü idrâk etme seviyemizi ve yazılım projelerimizdeki başarılarımızı artırdığını da görünce, bu yolla daha fazla kimseye katkıda bulunabileceğimiz kanaatine vardık.
Bu yüzden, Spiralgo üzerine çevrimiçi eğitimleri hazırlama kararı aldık.
Spiralgo kusursuz mu?
Doğrusu, hiçbir sistem kusursuz değildir. Her sistem, varlığını sürdürmek için sürekli olarak problem çözmek zorundadır.
Dolayısı ile, açık kaynaklı bir sistem olan Spiralgo'nun kusursuz olduğunu iddia etmek, pek erdemlice bir davranış olmayacaktır.
Ancak başta açık kaynaklı sistemler olmak üzere, yazılım geliştirme metodolojileri güçlerini aslında tam olarak bunun bilincinde olmalarından alırlar.
Spiralgo sürekli güncellenecek mi?
Hiçbir sistem gibi, Spiralgo da kusursuz olmadığına göre, sürekli gelişim (continuous improvement veya kaizen) kavramını kendimize rehber edinmemiz ve hiçbir şeyin birdenbire mükemmele erişmeyeceğini kabullenecek olgunlukta olmamız gerekir.
Bu yüzden videoları, yazılımdaki modülerlik (software modularity) kavramından esinlenerek, kolay düzeltilebilir ve güncellenebilir parçalar halinde hazırlayacağız.
Spiralgo kodları gibi, eğitim videoları da sürekli güncel tutulacaktır.
Sana neden "Problem çözücü" diye hitap ediyoruz?
Sen de kendini bir yazılım gibi inşa etmekte olan sosyal bir sistemsin ve bugüne kadar çözdüğün sosyal ve teknik problemler aracılığı ile kendini inşâ ettiğin ve günden güne eski versiyonlarını aştığın için buradasın. Yazılım problemlerine dair reçeteleşmiş çözüm yolları demek olan algoritmalara çalışma gereksinimi duyman, bu yönde bir seviye daha güçlenmek istediğini gösteriyor.
Neden Spiralgo'nun bazı eğitimleri Udemy gibi siteler üzerinde ücretli olarak yayınlanacaktır?
Bizim, başka şirketlerde hâlihazırda çalıştığımız projeler vardır.
Bu bir yere kadar bize çok şey öğretmiş ve maddi olarak da güçlendirmiştir.
Ancak bir şirkette çalışmak o şirkete vaktimizi ve zihnimizi kiralamak demektir.
Biz vaktimizi Spiralgo aracılığı ile problem çözmeye adamak istiyoruz.
Neden kendi spiralimize problem çözme konusunda katkıda bulunmak varken, özellikle yabancı şirketlere yazılım üretmekle vakit harcayalım?
Bu yüzden, bu ücretli eğitimler sâyesinde, vaktimizi başka amaçlar için kiralamaktansa daha yararlı olduğuna inandığımız bu amaç doğrultusunda kullanabileceğiz.
Neden Spiralgo ve bu kursla ile ilgili kararlarımızı açıkça anlatıyoruz?
Doğrusu biz kendi hayatımızı da etkin bir algoritmanın sahip olması gereken; kesinlik-açıklık (definiteness), doğruluk (correctness) gibi ilkelere göre inşa etmeye çalışıyoruz.
Dolayısı ile, Spiralgo'ya dair her şey, işte bu dökümanda olduğu gibi olabildiğince açık ve doğru aktarılmalıdır diye düşünüyoruz.
Bu ayrıca, problem çözücüyü yani seni bizimle özdeşlik kurmaya ve değerli fikirlerini bizimle paylaşıp katkıda bulunmaya teşvik edecektir.
Doğru ya, her şey açık ve net. Açık kaynaklı bir sistem. Neden sevip sahiplenmeyesin?