Bu seferki konumuz görselleştirme alanının olmazsa olmazı post production. Peki nedir bu post production? Birçok sektörde kullanılmaktadır. Mimari görselleştirme üzerinden ele alırsak, 3d çizim programımız içinde çalışan render motorumuz ile yaptığımız çalışmayı daha güzel bir görününüme kavuşturmaktır. Örnek olarak, 2D bitki/karakter eklemek, gökyüzünün kendisini veya tonunu değiştirmek, yansımaları güçlendirmek, solmuş bir malzemeyi öne çıkartmak veya çok canlıysa düşürmek, color bleeding(renk harmanlaması) den kaynaklanan sıçramış renkleri saptayıp düşürmek, white balance(beyaz dengesi) hatalarını giderip naturel tonu yakalamak gibi işlemleri yapabilirsiniz. Tabi ki bu işlemleri render sırasındada yapabilirsiniz. Ama zaman kaybı kaçınılmaz olacaktır, birçok almanız gereken render var ise. İşte post production bu yüzden ortaya çıkmıştır.
Peki neden böyle bir set çıkarmaya karar verdim? Geçtiğimiz sene içerisinde gerçekleştirdiğim iş değişikliği nedeniyle yoğun tempolu bir mimarlık ofisinde çalışmaya başladım. O kadar çok render aldım ki bazen ofisten bile çıkamadığım oldu. Sene sonuna doğru eski render çalışmalarıma bir göz attığımda ise farkettiğim şey renkler ile ilgiliydi. Kimisi kırmızımsı, yeşilimsi ve mavimsi görünüyordu artık gözüme. Şunu farkettim ki son bir senede gözlerim bayağı gelişmişti. Kendi render çalışmalarım olsun, başkasının yayınladığı çalışmalar olsun veya herhangi bir fotoğraf olsun renklerdeki uyumsuzluğunu görebiliyordum. Ben de bu yüzden çok önemli bir konu olan post production hakkında bir eğitim seti çıkarmak için ar-gelere başladım.
Yeni başlayan kullanıcıların olsun, kendi eski çalışmalarım olsun bir çok inceleme yaptım. Bugüne kadarki çıkardığım eğitim setlerinde de post production aşamaları vardı ama bir başı yoktu. Bunu en baştan anlatmam gerektiğini biliyordum. İsmini render sonrası koydum. Fakat render öncesi konulara değinmem gerektiğinin farkındaydım. Çünkü model, materyal ve ışık üçlüsü uyumlu olmalıydı.