114- Nâs Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Medine döneminde inmiştir. 6 âyettir. Nâs, insanlar demektir. Konusu: Sûrede sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.
113- Felak Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Medine döneminde inmiştir. 5 âyettir. Felâk, sabah aydınlığı demektir. Konusu: Sûrede bazı kötülüklerden dolayı Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.
112- İhlâs Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 4 âyettir. İhlâs, samimi olmak, dine içtenliklebağlanmak demektir. Allah’a bu sûrede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancınıtam anlamıyla benimsemiş ihlâslı bir mü’min olacağı için sûre bu adlaanılmaktadır. Konusu: Sûrede Allah Teâlâ’nın bazı sıfatları veciz bir şekilde ifade edilip tevhit inancının önemine dikkat çekilmiştir.
111- Tebbet Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. “Tebbet”, kurusun, kahrolsun demektir. Konusu: Sûrede Hz. Peygamber’in amcası olup ona karşı düşmanca davranışlar sergileyen Ebû Leheb ve karısı eleştirilmekte, onlar gibi servet ve gücüne güvenenlerin acı sonu bildirilmektedir.
110- Nasr Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Medine döneminde inmiştir. 3 âyettir. Nasr, yardım demektir. Konusu: Sûrede Allah’ın Hz. Peygamber’e nasip ettiği zafer, fetih ve fetih sonrası insanların grup grup İslâm’a girmelerinden bahsedilmektedir.
109- Kâfirûn Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 6 âyettir. “Kâfirûn”, inkârcılar demektir. Konusu: Sûrede Hz. Peygamber’in inkârcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği kesin bir üslûpla ifade edilmekte ve inancın şirkten uzak tutulması istenmektedir.
108- Kevser Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. Medine döneminde indiği de rivayet edilmiştir.3 âyettir. Kevser, çok hayır, bereket demektir. Cennette Hz. Peygambere mahsusbir havuzun da adıdır. Konusu: Sûrede Hz. Peygamber’e dünya ve âhirette verilen nimetlerden bahsedilmekte, kendisine Allah’a kulluk etmesi ve kurban kesmesi emredilmektedir. Ayrıca ona düşmanlık edenler kınanmaktadır.
107- Maûn Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 7 âyettir. Mâ’ûn, yardım ve zekât demektir.Konusu: Sûrede, biri Allah’ın nimetlerini ve hesap gününü inkâr eden nankör, diğeri amellerini gösteriş için yapan riyakâr olmak üzere iki tip insan tasvir edilmektedir.
106- Kureyş Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 4 âyettir. Kureyş, Hz. Peygamberin mensup olduğukabilenin adıdır. Konusu: Sûrede Kureyş’e Câhiliye döneminde sağlanan ticarî kolaylıklardan, güvenlik, zenginlik vb. imkânlardan bahsedilmekte, bunlardan dolayı yüce Allah’a minnettar olup kulluk etmek gerektiğine dikkat çekilmektedir.
105- Fîl Sûresini; harflerin mahreç ve sıfatlarına dikkat ederek okur ve manasını anlar.
Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Sûre, fillerle donanmış ordusuylaKâ’be’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin helâk edilişinden bahsettiği için bu adı almıştır. Konusu: Sûrede fil ordusu ile ilgili kıssa anlatılmaktadır. Kâbe’yi yıkmak isteyen Yemen’in genel valisi Ebrehe’nin fillerle Mekke’ye hücumunu, sonuçta yok olup gitmelerini konu edinmiştir.