Makine güç ileten, değiştiren veya biriktiren ve bu şekilde faydalı bir iş yapma kabiliyetine sahip bir teknik yapıdır. Makine Elemanları Bilimi, makineleri oluşturan elemanların konstrüksiyon, yani hesaplama ve şekillendirme prensiplerini inceleyen bilim dalıdır. Makine elemanları, farklı makinelerde, farklı boyutlara sahip olarak rastladığımız, temelde yapıları ve işlevleri aynı olan elemanlar olarak tanımlayabiliriz. Örneğin bir cıvata uçakta, dikiş makinesinde, torna tezgâhında, saatte karşılaştığımız bir elemandır. Herhangi bir sistemin makine elemanı olabilmesi için şu şartlara sahip olması gerekir:
Belirli bir fonksiyonu yerine getirmesi
Başka bir sisteme bağlı olmadan kendine özgü, hesaplama ve şekillendirme prensiplerine sahip olması
Dışarıdan bakıldığında çok karışık görünen bir makine bile aslında temel bazı elemanların bir araya getirilerek birbirine monte edilmesi ile oluşur. İşte birbirine montajlanarak makineyi oluşturan bu parçaların mukavemetini, konstrüksiyon özelliklerini göz önüne alarak tasarımı gerçekleştiren bilim dalına makine elemanları denir. Çok farklı alt dalları olmakla birlikte hareket iletim elemanları (dişli çarklar, kavramalar vb.), bağlantı elemanları (civatalar, somunlar vb.) belli başlı konularıdır.
Türkiye'de makine elemanları dersi genelde Alman veya Amerikan ekolüne göre işlenmektedir, bunun sebebi dersi veren öğretim üyesinin kendi aldığı eğitimin tarzıdır. Ders okuldan okula da farklılıklar içerebilir. Genel olarak şu konuları içermektedir:
Uygulamalı makina elemanları (Machine Design) eğitim setimiz hakkında detaylı bilgi aşağıdaki gibidir. Analiz programlarını kullanıp sonuçları değerlendirmek ve/veya gerçek hayat problemlerini bilgisayar ortamına aktarabilmek için temel bilimleri çok iyi bilmek gerekmektedir. Bildiğiniz gibi piyasada kullanılan analiz yazılımları (Ansys, Solidworks v.b.) analizlerini girdiğimiz verilere bağlı olarak sayısal yöntemler ile yaparlar. Sayısal yöntem analizleri de direk sayısal sonuç odaklı çalışmaktadır. Bize analitik bir formül vermez. Bu durum bazen avantaj bazen dezavantaj olabilir. Hazırlanan bu eğitim videoları sayesinde temel akışkanlar mekaniği yasalarını çok iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Temel Mukavemet Konuları Genel Örneklerle Giriş
Kaynak ve Lehim Hesabı
Makina Elemanları Geçme Problemleri
Makina Elemanları Dişli Çarklar
Makina Elemanları Yay Problemleri
Makina Elemanları Kayış Kasnak Problemleri
Başarılar dilerim.