Çocuk, insan doğasının en saf ve temiz çağıdır. Ancak yaşadığımız dünya şartları sebebiyle bazıları her ne kadar saf ve temizliğini korusa da ne yazık ki gelişimsel bozukluklar veya davranışsal sorunlar gösterebilmektedir. İşte tam da bu noktada çocukla çalışan ya da çocukla iç içe olan çalışanların, ailelerin çocuğa yaklaşım konusunda daha profesyonel yaklaşım sergileyebilmesi için bu ihtiyacı karşılamaya yönelik bu eğitim kursu düzenlenmiştir. Bu kurs çocuğun değerlendirilmesi ve tedavi süreçlerine yönelik uzman psikolog görüşü yansıtmaktadır.
ÇOCUK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Bireylerin zihinsel, fiziksel, dil ve sosyal ilerlemeleri ve bu ilerlemenin kademelendirilmesi gelişim olarak adlandırılırken, döllenmeden ölüme kadar süren bir süreci de ifade eder.
Doğumun hemen akabinde yaş ve bedenin değişim, bireyin yaşamı boyunca ihtiyaç duyacağı temel niteliklerle birlikte ileri yaşlara yönelik düzenli ve sırasal gelişimdir. Ergenlikten sonra gençlik ve yaşlılık sürecine kadar olgunlaşma ve öğrenmeyi içerir. Çok fazla karıştırılmasına rağmen büyüme ve gelişim farklı özellikleri bünyesinde barındırırken her birinin düzenli ve sağlıklı ilerlemesi önem arz eder.
Özellikle 0-3 ile 0-6 yaş arası büyük bir hızla ilerleyen gelişim, bireylerin ileri yaşlardaki davranışlarının şekillenmesinde de rol oynar. Sosyal, psiko-motor, kaba motor vb. gelişimsel süreçle bu yaş aralığında bir çocuğun ileriki yaşlarına ilişkin ipuçlarını barındırırken, dil gelişimi ve zihinsel beceriler de yine bu yaş aralığında edinilir.
0-3 yaş arasında ilk rol model ebeveynler olurken, geniş aile içerisinde ve sevgi ile büyüyen çocukların yaşıtlarına oranla gelişimi daha sağlıklı ve öznel biçimde ilerler.
Bu yaş grubundaki çocuklar 3 yaşından itibaren bakım evi, oyun atölyesi, kreş ya da anaokulu ile tanışmaya başlar. Sosyal becerilerin geliştiği bu kalabalık ve akran grubu içerisinde geçen zaman çocukların hayatının ilk yıllarındaki nöron gelişimine de önemli oranda etki eder.
Bu nedenle erken çocukluk dönemi Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi, gelecek nesillerin korunması ve sağlıklı bir gelişim göstermesi üzerinde durur.
Bu durum dünya genelince betimsel ve nicel yöntemler kullanılarak ölçümlenirken, ölçümler alanında uzman kişiler tarafından yorumlanır.
0-6 yaş grubu erken çocukluk dönemindeki bireylerin gelişim süreçlerinde yaşanan sapmaların analiz edilmesi önem taşır.
Programın Amacı:
Çocukları sağlıklı bir şekilde gözlemlemek ve gelişimlerini takip edebilmek için çocuk ya da yetişkin danışanları psikolojik değerlendirme yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır. Eğitimde katılımcılara teorik bilgiyle birlikte uygulama örnekleri sunulacaktır.
Kimler için:
Üniversitelerin Sosyal Hizmet Uzmanları, Çocuk Gelişimi Öğretmenleri, PDR, Sosyologlar, Psikoloji Lisans ve yüksek lisans mezunları, bu alanda çalışanlar, bu bölümlerin son sınıf öğrencileri, mastır ya da doktorası Çocuk Gelişimi, Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık bölümü olanlar,